Ojos del Salado – A só szemei

Az expedíció hírértékét a helyszín és az extrém környezet hordozza, valamint az a tény, hogy ilyen magasságban még nem folyt hosszú távú környezeti (klíma) méréssorozat a Földön. A program előzménye 2010-re nyúlik vissza, amikor a FöldgömbTerepjáró csapata a magyarok közül elsőként mászta meg a Föld legmagasabb vulkánját. A 2012-es expedíció kiemelt helyszíne ugyancsak ez az óriástűzhányó lesz — ám már műszeres terepkutatási tevékenységgel.

A mostani expedíció szakmai jelentősége, hogy a vizsgálati helyszín olyan terep, amelynek környezeti extremitása ismert ugyan, de mindezek alapjai, kialakító fő tényezői még feltáratlanok. A hosszú távú, több éves monitoringvizsgálat a terepi adatgyűjtéssel, majd a feldolgozással az extrém helyszín olyan környezeti paramétereiről ad alapinformációkat, amelyek változásai egyben a klímaingadozás dinamizmusának, következményeinek jelzői is.

Helyszín

Az Andok legszárazabb része, a Puna de Atacamának nevezett magasföld és az innen kiemelkedő 6000 méternél magasabb tűzhányók a Föld egyik legextrémebb környezetét alkotják. Itt található bolygónk legmagasabb vulkánja, a 6893 méteres Ojos del Salado, amely a chilei-argentín határon a rendkívül hideg és száraz területen jégsapka nélküli hegytömegként tornyosul. A hely szélsőséges szárazsága és rendkívül alacsony hőmérséklete miatt földrajzilag olyan extrém terület, amely kiváló indikátorként is működhet: mind az esetleges melegedés, mind az ezzel járó további jégolvadás és nedvesedés dinamikusan megváltoztathatja környezeti viszonyait.

Cél

Az expedíció célja, hogy a Földön legmagasabban beindított műszeres adatgyűjtő vizsgálatsorozattal 4200 métertől 6800 méterig 4 magassági szintben kerüljön elemzésre az örökfagy jelenléte, területi elterjedése, degradációja, változásai. Mindezzel első lépésben olyan állapotfelmérésre törekszik az expedíció, amely alapot ad a környezetváltozást jelző örökfagy monitoring-vizsgálatára. A mérőhelyek kiépítésén túl fontos cél a vizsgált vulkán oldalában fekvő tó – a Föld legmagasabban (6380 m) elhelyezkedő állóvizének – felmérése, keletkezésének feltárása, fizikai és kémiai sajátosságainak meghatározása.

A magashegyi felmérés, a környezetváltozás-elemzés következő lépcsője (a műszerleolvasásokkal) 2014 elején lesz.

Várható eredmény

A terepi felméréssel és reprezentatív adatgyűjtés beindításával olyan klíma- ill. környezetváltozást jelző paramétereket lehet elemezni, amelyek konkrét információkat adnak e szélsőséges terület állapotváltozásáról. Így pontos képünk lesz a napjainkban lejátszódó átalakulások mértékéről, dinamikájáról.

A kutatás vezetője

Dr. Nagy Balázs, az Első Magyar Antarktisz Expedíció (2003) vezetője, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének adjunktusa

 

Az expedíciól bővebben itt olvashattok: atacama.expedicio.eu

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.