Jégtörő hajók

A jégtörő hajók elsődleges célja, hogy biztonságos utat biztosítsanak a hagyományos hajók számára, amelyek befagyott felszínű vízen kell, hogy áthaladjanak. Ahhoz, hogy egy hajó jégtörő lehessen 3 tulajdonsággal kell, hogy bírjon:

  • Megerősített test
  • Megfelelő alakú test
  • Erősebb motor

Az orosz Krasin töri az utat egy amerikai hajó számára

Az akár több 10 cm vastag jeget, amely egy összefüggő réteget alkot a víz felszínén, a hagyományos hajók képtelenek lennének eltörni. A kifejezetten erre készített járművek viszont látszólag gond nélkül veszik az akadályokat.
A vékonyabb rétegeken egész egyszerűen csak keresztül hajt és a hajótest kialakításának és erejének köszönhetően lassulás nélkül képes végig haladni megállás nélkül. Azonban, ha a jég elér egy bizonyos vastagságot több erőre van szükség. A hajó képes kiemelni az orrát a vízből és kalapácsként használva nehezedik rá a jégre, így a rettentő súly alatt könnyebben roppan szét, mintha oldalról érné az erőhatás. Ekkor hullámzó mozdulatokkal halad előre a jégtörő.

A legnagyobb ilyen típusú hajók az Arktica-osztályú jégtörők, amelyek az északi féltekén dolgoznak és többek között nukleáris erő hajtja őket. 1977-ben ilyen volt az első hajó, amely elérte az Északi-sarkot.

2016-ban új Arktika hajó készült el, amely a LK-60Ya nevet viseli. Az új típus 74 fős személyzettel működik, 81 ezer lóerős nukleáris-elektromos-turbo motorok hajtják és csupán 33 ezer tonnát nyom.

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.