Novemberben nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

A vendégek száma 2011. novemberben 1,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 0,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
A külföldi vendégek száma 13,1 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 10,2 százalékkal növekedett 2011. novemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
A belföldi vendégek száma 7,4 százalékkal, a vendégéjszakáké 7,1 százalékkal mérséklődött 2011. novemberben 2010. novemberéhez mérten.
A KSH adatai szerint 2011. január-novemberben a vendégek száma 1,1 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakáké 1,3 százalékkal mérséklődött a megelőző év azonos időszakához képest.
A külföldi vendégek száma 5,2 százalékkal nőtt, a külföldi vendégéjszakák száma 2,3 százalékos emelkedést mutat 2011. január-novemberben az előző év azonos időszakával összevetve.
A belföldi vendégek száma 2,7 százalékkal, az belföldi vendégéjszakáké 4,8 százalékkal csökkent 2011. január-novemberben 2010. január-novemberhez viszonyítva.
Az első tizenegy hónapban a külföldivendég-forgalom szerkezete folytatta az átrendeződést, a legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, Németországból, Franciaországból érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt, az Ausztriából, valamint Egyesült Királyságból érkezetteké stagnált.
A belföldi vendégek az első tizenegy hónapban 9 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-forgalom 67 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 2 százalékkal bővült. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál a kereslet visszaesése azt jelentette, hogy a vendégéjszakák száma 25 százalékkal csökkent.
A szállodák szobakihasználtsága 2011. január-novemberben átlagosan 47,3 százalékos volt, 1,4 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 65 százalékos szobakihasználtsági aránnyal, a gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 55 százalék volt.
A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele a korábbi hónapok mérsékelt eredményeit követően, 8 százalékos folyó áras emelkedéssel ismét kedvező képet mutatott novemberben, míg a múlt év első tizenegy hónapjában a szálláshelyek árbevétele folyó áron 2 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest.
A kereskedelmi szálláshelyek 2011. január-novemberben összesen 227 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 126 milliárd forint volt.
Novemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 8 százalékkal 14.747 forintra, míg az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel – bruttó REVPAR – az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal emelkedett 6.339 forintra. A tizenegy hónap eredményei összességében ennél kedvezőtlenebbek, a szállodai átlagár fél, a bruttó REVPAR-mutató 4 százalékkal nőtt.
A szálláshelyi kapacitásra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, panziók, kempingek egy része úgy reagált, hogy beszüntette működését, míg mások éppen bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként 2011. november 30-án a Magyarország működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.046 volt, ezen belül 827 szálloda 49 ezer szobával, 802 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek száma 417 volt – közölte a KSH.

 

MTI

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.