Nazca-vonalak

Peruban a Pampas de Jumana fennsíkon találhatóak a Nazca-vonalak, amelyek gigászi méretű állatformák, amit feltehetőleg 2000 évvel ezelőtt készítettek máig ismeretlen céllal. A repülés elterjedéséig nem voltak egyértelműek az ábrák és addig nem is foglalkoztak velük igazán. Mikor az emberek felülről is ráláttak, akkor keltette fel az érdeklődést.

A rajzok között van majd 300 méter hosszú is, de a legkisebb a 25 méteres ara papagáj ábrázolása. Az 750 négyzetkilométernyi területen több száz növény és élőlény körvonalait fedezték már fel és még 2018 áprilisában is kerültek elő újabb alakzatok.

A modern technika segítségével, drónokkal is fel lehet térképezni a környező területeket. A legújabb felfedezések régebbiek lehetnek, mint az eredeti rajzok. Ezek ember, majom és bálna alakokat ábrázolnak.

Idén januárban is szóba jöttek a perui minták a sajtóban, mikor egy eltévedt kamionsofőr a tiltó táblák ellenére átgázolt az UNESCO világörökségi listáján szereplő területen és megrongált 3 rajzot is.

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.