A Mecsek barlangjainak világa

Ha kedvet kapnál egy kis barlangászásra, vedd fel a kapcsolatot a forrásban megjelölt oldalon elérhető anyagokban lévő telefonszámokon. Biztos, hogy sajgó tagokkal és izmokkal térsz majd haza, de csodálatos élményekkel is egyben.

 

Balázs hegyi barlang: A mészégető-források patakos barlangja az Orfűi-tó szomszédságában található.

 

Tettye hegyi barlang: létezik egy barlang a Tettye déli oldalában, melyet sajnos még a pécsiek sem igen ismernek. Pedig itt nem kell barlangász felszerelés, kobak és egyéb ruházat, elég Pécs belvárosából felsétálni a hegyoldalba, és kényelmes utcai viseletben máris egy kisebb csoda részesei lehetünk.

 

Vízfő barlang: az Orfűn található Vízfőforrást a Mecsek legbővizűbb karsztforrásaként tartják számon. Szakemberek szerint a Vízfő-barlang üregrendszere meghaladja az Abaligeti cseppkőbarlang járatainak nagyságát.

 

Abaligeti “Paplika” barlang: az Abaligeti-barlang Dél-Dunántúl leghosszabban kiépített, patakos barlangja. Bejárata a Bodóhegy lábánál található. Legnagyobb része a karsztosodásra hajlamos triász-anizuszi szürke mészkőben képződött 240 millió évvel ezelőtt.

 

Mánfai Kőlyuk: Mánfa községtől 3 km-re találjuk a nevéről jól ismert, de kevesek által bejárt patakos barlangot, a mánfai Kőlyukat. 6,5 méter magas, monumentális bejáratát a Mecsek legszebb, legtermészetesebb barlangbejáratának mondhatjuk, melynek felső része egy kőfülkéhez hasonlítható.

 

Büdöskúti völgyi Spirál barlang: ez a barlang már ismert volt 20 méter mélységig, ennek a továbbkutatását tűzték ki célként. 1996-ban érték el a barlang ősi szakaszát, ami már saját felfedezésnek számított. Jelenleg ez a Mecsek legmélyebb, ismert barlangja. Egy húszemeletes épületet simán elnyelne.

 

Trió Barlang: a Trió-barlangban található a Mecsek hegység – jelenleg ismert – legnagyobb cseppköve, a Búbos kemence. Az első képen zászlós cseppkövek láthatók, melyek leginkább egy hatalmas lepke bezárt szárnyaihoz hasonlítanak.

A Trió barlang “Búbos kemencéje”.

 

A Spirál barlang víznyelője: a jelenleg felfedezett legmélyebb pont 80 méterrel található a földfelszín felett. A barlang bejárása az omlásveszély, a tériszony és az esetleges klausztrofóbia (bezártságérzés) miatt közel öt órás fantasztikus elfoglaltságot jelent a barlang labirintusaiban.

Forrás: Élmény magazin – Barlangok világa

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.