Hó és fagy után hétvégére tavaszias idő jön

Az ország nagy részét újra beterítette a hó, de délután az Alpokalján már felszakadozik a felhőzet. Az északnyugatira forduló megélénkülő szelet a Kisalföldön erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet a Dunántúlon 1, 6 °C, keleten 0, -4 °C közé emelkedik.

Szombaton változóan felhős, többfelé inkább napos idő várható, csak helyenként fordulhat elő jelentéktelen csapadék. Hajnalban keleten erősebb fagy várható, míg napközben nyugaton tavasziasan megenyhül a levegő.

Vasárnap fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a kora esti óráktól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként havas esőre. A Nyugat-Dunántúlon és délnyugaton 8-10 °C közelébe melegszik a levegő.

Járhatatlan több út is

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján közölte: az ország több megyéjében a hófúvások miatt az alsóbbrendű utak nehezen járhatóak, Fejér megyében Adony és Kalóz, valamint Adony és Perkáta között; Bács-Kiskun megyében Tataháza és Bácsbokod; illetve Baranya megyében Mohács és Leánycsók között, az 56-os és 57-es főutat összekötő út vált járhatatlanná.

A hóátfúvások után normalizálódott a helyzet Komárom-Esztergom megye közútjain, egyedül a Tata és Kömlőd közötti út járhatatlan. A megyében elzárt település nincs – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság pénteken az MTI-t.

A tűzoltóegységek csütörtökön 11 műszaki mentést végeztek, elakadt járműveket mentettek ki a hó fogságából – közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

Az Útinform tájékoztatása szerint a havas úton péntek reggel az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 16-os kilométernél baleset történt, sávlezárás akadályozza a közlekedést.

A 44-esen árokba csúszott egy kamion

A 44-es főúton Kecskemét közelében árokba csúszott egy kamion, a baleset helyszínén félpályás útzár van érvényben, de a műszaki mentés miatt egy rövid időre teljesen le fogják zárni az érintett útszakaszt – mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A budapesti repülőtéren lezárják az egyes pályát

Lezárják havazás miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az egyes pályát – tájékoztatta Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-t. Több, Budapestre tartó járat átirányítást kért péntek reggel a bécsi repülőtérre a magyarországi havazás miatt.

Hardy Mihály azt közölte: a kettes pálya elegendő a járatok fogadásához és indításához. Kitért ugyanakkor arra, hogy a Brussels Airlines Brüsszelből érkező járatának kapitánya nem vállalta a budapesti leszállást, ezért a gép Grazban tett kitérőt.

A flightradar24.com online radarkép adatai szerint a Brussels Airlines járatán kívül a Lufthansa Frankfurtból és Düsseldorfból érkező budapesti járata is Bécs felé tart, a CSA Prágából indult járata pedig előreláthatólag Pozsonyban fog leszállni. Az úgynevezett közelkörzeti légi irányítás és a pilóták közti rádióforgalmazásból kiderült: a gyengébb fékhatás, illetve a kifutópályák állapota miatt kérték egyes pilóták az átirányítást.

Hómunkások jelentkezését várják Budapesten

Hómunkásokat vesznek fel Budapesten délután két órától este tízig tartó munkavégzésre – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Budapesten reggel óta változó intenzitással havazik, méréseik szerint eddig 5 centiméter hó esett.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 szóró- és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, valamint 370 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön, a gyalogátkelőhelyeknél. A BKV fődiszpécsere már több alkalommal kért szórást az autóbuszvonalakra.

A hómunkások jelentkezését a kerületi szolgáltatási csoportoknál várják, amelyek címei megtalálhatók az FKF honlapján (www.fkf.hu). A délutános műszakban a nyolcórás munkavégzésért nettó 3550 forintot fizetnek – olvasható a közleményben.

 

Hirado.hu

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.