Chambord a Loire-völgye legnagyobb kastélya

Chambord alaprajzának geometriai tisztasága, arányainak harmóniája, szédítő tornyokkal, kéményekkel és világítóablakokkal teletűzdelt tetőinek fantáziagazdag látványa, bámulatos és egyedi élményt kínál. Leonardo da Vinci az épület hivatalos “építésze”, néhány hónappal a munkálatok 1519-es megkezdése előtt halt meg, hatása érzékelhető a meglepő kialakítású kettős csigalépcsőn. I. Ferenc, az építkezés támogatója szenvedélyes vadász volt, csak néhány hetet töltött itt, hogy a környékbeli erdőkben vadásszon.

I. Ferenc közvetlen leszármazottai gyakorlatilag soha nem látogattak el Chambord-ba. Pedig II. Henrik folytatta a kápolna szárnyának munkálatait, IX. Károly csak néhány ritka alkalommal vadászott itt, Gaston d’Orléans volt az aki egy kis életet vitt az épületek falai közé. Amikor testvére XIII. Lajos két alkalommal is száműzte őt Blois grófságba, 1634 és 1660 között gyakran szállt meg Chambord-ban, és elrendelte az első átalakításokat és felújításokat, lakosztályait a királyi szárnyban alakítva ki. De az építkezés ténylegesen csak XIV. Lajos uralkodása alatt lett befejezve, aki annyira szerette ezt a varázslatos helyet, hogy nyolc alkalommal tartózkodott itt, szórakozását vadászatokkal, balett előadásokkal és színdarabokkal biztosítva, többek között Molière és Lully Gömböc úr és Úrhatnám polgár című darabja is be lett mutatva (ez utóbbinak 1670-ben a kastélyban volt az első előadása). 1668-tól az udvartartásával együtt érkező király befejeztette a kápolna szárnyát, átalakíttatta a donjon első emeletének egy részét, hogy itt szállásolja el a királyi kíséretet, szembeszegülve a logikával és az épület eredeti kiosztásával, és további szálláshelyek kialakítása érdekében meg is emeltette az egyik emelet alacsony falát. Külső épületek, lóistállók és kertek kialakítása is elő lett irányozva, de ezekből semmi nem lett befejezve.


A XVIII. század Chambord történetében az az időszak, amely során a lakók hosszabb időn keresztül tartózkodtak itt. A kastély csodálatos királyi “ajándékká” alakul át. Stanislas Leszczynski, XV. Lajos apósa, menedéket keresett ezen a helyen, miután az országa száműzetésre ítélte, és ilyen okokból nyolc éven keresztül lakott Chambord-ban. A tartózkodását a kastély állandó berendezése jellemezte, a versailles-i bútorraktárból érkező szállítmányoknak köszönhetően. 1748-tól Maurice de Saxe lett két évre Chambord lakója. Franciaország számára aratott katonai győzelmeinek elismeréseként előléptették marsallá, és 1748-ban XV. Lajos királytól megkapta a Chambord kastély örökös kormányzója címet. A királyi bútorraktárból érkező új bútorzatnak köszönhetően a kastély ismét be lett rendezve, és tökéletes keretet biztosított egy ragyogó udvari élethez, ahol a vadászat és a színház kiemelkedő helyet foglalt el. Az kastélyba történő beköltözés maga után vonta a Jules-Hardouin Mansart által elkezdett lóistállók berendezését is egy királyi ménes elhelyezése érdekében. De Saxe marsall 1750-ben bekövetkezett halála után unokaöccse, Friesen grófja költözött Chambord-ba, és öt évig tartózkodott itt.


1784-től a kormányzói címet elnyerő Polignac márki folyamatos jelenlétének köszönhetően a kastély bútorozott maradt, és újabb fejlesztések láttak napvilágot, XVI. Lajos esetleges itt tartózkodására felkészülve. A forradalom időszakában a Chambord jövőjével kapcsolatos huzavonák eredményeként a kastély hol takarmányraktáraknak, hol lőporgyártó műhelynek, hol pedig fogháznak adott helyet és itt volt a székhelye a Becsület légió 15 csapatának is.
Az 1809-ben Wagram-ban aratott győzelme után, Napóleon Chambord-t Berthier marsallnak adományozta, aki viszont csak két napot töltött itt. Miután ez utóbbi özvegye eladásra kínálta a birtokot, XVIII. Lajos engedélyével, gyűjtést szerveztek Chambord visszavásárlása érdekében, hogy az ismét a trónörökösé lehessen. Bordeaux hercegéről, X. Károly unokájáról van szó. Ő az aki 1820-ban, még egy éves kora előtt a birtok új tulajdonosa lett.
Lanterne Mivel hosszú időn keresztül száműzetésre kényszerült csak 1871-ben egy rövid itt tartózkodás alkalmával ismerhette meg birtokát, ez idő alatt fogalmazta meg híres manifesztumát, amelyben kifejti azokat az érveket, melyek a korona visszautasítására késztették. A száműzetés ellenére ő az aki elkezdi azt a felújítási programot, amelyet unokaöccsei, a Bourbon-Parme-ok, intenzíven folytattak 1881-től 1892-ig, nevezetesen a donjon világítótornyának felújításával.
Az 1932 óta állami tulajdonban lévő chambord-i kastélyon azóta is folyamatosan folynak a felújítási munkálatok.

A park
Plaque parc chambord A birtok területe 5440 ha, amely egy 32 km hosszú fallal van körülvéve, ez Európa legnagyobb zárt erdősége. A mérete gyakorlatilag egyenlő Párizs városának területével (Maréchaux körút).
A fal építése, amely I. Ferenc uralkodásának végén kezdődött (1542), XIII. Lajos testvére, Gaston d’Orléans alatt fejeződött be (1642). A jelenleg tökéletes állapotban tartott fal áthatolhatatlan akadályt jelent a nagyvadak számára: hat kapu van fenntartva a személyforgalom biztosítása érdekében.
A birtoknak számos tulajdonosa vagy haszonélvezője végzett a területen erdészeti műveleteket, több-kevesebb sikerrel. Az erdő a birtok nagyobb részén egészen fiatal, mivel 1820-ban a park területének több, mint felén nem voltak fák: 23 farm, puszta és ingovány foglalta el a terület északi felét.
I. Ferenc szarvasra vadászni jött erre a vidékre. Ez a magas rangú vadászati hagyomány napjainkig tart. A területet 1947-ben nemzeti vadászati és vadgazdálkodási rezervátummá nyilvánították, ma számos példánynak ad otthont, melyek között a teljes sologne-i fauna képviselteti magát, ezen belül a szarvas és a vaddisznó Chambord-ban emblematikus fajok.

Nyitvatartás: az év minden napján nyitva, kivéve január 1., november 11. és december 25.
A kastély látogatása:
– önállóan brosúra segítségével (11 nyelven): angol, német, spanyol, olasz, portugál, holland, lengyel, orosz, japán, román és magyar
– audio-guide: helyben (10 nyelven)
– idegenvezetés angol, német és spanyol nyelven
Hasznos információk:
– A látogatás javasolt időtartama: min. 1 óra.
– Főszezon: ápr.1-szept.30-ig.
– Elő- és utószezon: jan.2-márc.31-ig és okt.1-december 3.-ig.
– Parkoló: 3 €/ nap.
– Ajándékbolt: szabadon látogatható, több mint 2000 mű és ajándéktárgy.
Megközelíthetőség:
– 180 km Párizstól autópályán (A10), 15 km Blois-tól, 80 km Tours-tól.
– Rendszeres buszjáratok Párizsból – Parivisions, Cityrama stb. …
– Vonat: Gare Austerlitz-ből Blois-ig, majd onnan menetrendszerinti transzfer
Egyéni belépő árak:
– Főszezon: 9,50 € / felnőtt
– Elő- és utószezon: 8,50€ / felnőtt
– Kedvezményes jegy – Főszezon: 8,00€
– Kedvezményes jegy – Elő- és utószezon: 7,00€
– 26 éves kor alatt ingyenes.

A kastély honlapja: http://www.chambord.org


Képek. Flickr@Grufnik , Sylvain Peron , cercamon , mushypea

 


Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.