Ázsia legvarázslatosabb nemzeti parkjai 1. rész

1. Törökország- Görme Nemzeti Park


E táj különlegességét, Kappadókia egyedi arculatát a vulkánkúp-képződményei adják. Ugyanis, körülbelül 5-2 millió évvel ezelőtt vulkánok uralták e területet, melyekből a kiömlő lágy tufa, a mintegy tízezer négyzetkilométernyi területet, több száz méteres vastagságban elborította, a későbbiekben pedig vékonyabb bazaltréteg is elöntötte. A kúpok jellegzetes formáját Törökország szélsőséges időjárása alakította tovább az évek során. Jó párat közülük lakóhellyé alakítottak, kiváló rejtekhelye például a magányra vágyó remeték számára is. Szállások Nevsehírben, Ürgüpben és Kayseriben is találhatók.
2. Srí Lanka- Sigiriya – szikla


Srí Lanka központjában, rizsföldekkel övezett apró tavacskákkal tarkított, buja őserdőből magasodik ki ez, a mintegy kétszáz méter magas, kultikus monolit szikla. Kaszjapa király több évnyi munkával kész erődöt alakított ki belőle, belső barlangrendszert, lépcsőhálózatot, folyosókat hozva létre a vöröses színű gárnittömben. A belsejét húsz, az 5. században készült, de még ma is megtekinthető erotikus festmény díszíti. Felérve a tetején lévő palotához, feltárul előttünk a káprázatos panoráma. Látható a lenyűgöző őserdő, a rizsföldek, tavacskák és a szigorúan szabályos, vízikerttel és kőkerttel díszített palotakert is. A közelben jócskán akadnak szálláshelyek.
3. Nepál- Sagarmatha Nemzeti Park


A Mount Everest déli oldalán fekszik a Föld legnagyobb kiterjedésű, és legmagasabban fekvő nemzeti parkja. 1148 négyzetkilométernyi területen húzódik, legyező alakú völgyét pedig minden oldalról óriási, meredek hegyláncok vigyázzák. Négy nagyobb völgy, a Chukhung, a Khumbu, a Gokyo és a Nangpa alkotja, melyek tetejéből kristálytiszta gleccservíz gyűlik össze. A hegyvidék egyik legszebb része a türkizkék Gokyo folyó és annak völgye. Ideutazván érdemes megjegyeznünk, hogy tilos tűzifát gyűjteni, illetve meglepő módon hegyikerékpározni illetve motorozni is. Számtalan árfekvésű szállás elérhető itt, a turistaszállóktól kezdve a luxushotelekig bezáróan.
4. India- Kaziranga Nemzeti Park


A Kaziranga Nemzeti Park egyedülállóságát a páratlan orrszarvú rezervátuma adja. Létrejöttének célja ugyanis az utolsó, tizenkét egyszarvú megmentése volt, melyek száma az évek során elérte az ezerötszázas nagyságrendet is. 1985-ben, a 430 négyzetkilométernyi területet a Világörökség részévé nyilvánították. Nem csak az orrszavú állománya páratlan, de jelentős számban élnek itt indiai elefántok, ajakosmedvék és langurok is. Fontos megjegyezni, hogy a Kaziranga Nemzeti Park csak novembertől áprilisig látogatható. Ebben az időtartamban lehetőségünk nyílik elefánt- és terepjárószafraira, illetve megtekinthetjük a kilátótornyokból elénk táruló panorámát is.
A park területén bungalók és kunyhók nyújtanak fekhelyet, de kényelmesebb szálláshelyek vannak Kazirangában.

5. Kína- Tai- San Természetvédelmi Park


Kína öt szent hegye közül talán a legfontosabb az 1545 méter Tai-hegy, mely Santung tartományban helyezkedik el. A kínaiak szent helye kapcsolatban áll számos taoista – és buddhista vallási hiedelemmel, és az élet forrásának is tartják. Spirituális jellegéről, az itt található, húsznál is több épületegyüttes, nagyon sok emlékkő és felirat tesz tanúságot.
Ezek közül a legmeghatározóbb, a hegy lábánál álló Tai templom. Kultikus adottságainak köszönhetően, a Természetvédelmi Park megtartotta érintetlenségét, aminek megőrzését az is segíti, hogy a Világörökség részének nyilvánították a mintegy 250 négyzetméternyi területét. Növényvilága egyedülálló. Nagyon gazdag öreg fákban, és az ezeken élő egzotikus madárvilágban. A hegyre két út is vezet fel, az egyik egy 6000 lépcsőfokból álló kiépített lépcső, míg a másik vadregényes erdőben felfelé kanyargó ösvény, illetve a lustábbak drótkötelek segítségével is feljuthatnak. Kiváló a közlekedés, és mindenféle szállás megtalálható a környéken

Forrás: 100 legszebb nemzeti park a világon- utazások öt földrészen, Kossuth Kiadó, 2005.

Ajánlott cikkek: Európa 10+1 lenyűgöző nemzeti parkja 1. rész

Európa 10+1 lenyűgöző nemzeti parkja 2. rész

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.