Utazással kapcsolatos tanácsok

A védőoltásokról célszerű előre tájékozódni attól függően, hogy hová akarunk utazni, hiszen sok szérumnak akár egy hónap is kell a felszívódáshoz vagy esetleg nem elég egy adag és meg kell ismételni az oltást.

Betegségek fajtái:

Hepatitis A (Vírusos májgyulladás)
Hepatitis B
Tiphus abdominális (Hastifusz)
Meningococcus meningitis (Járványos agyhártyagyulladás)
Sárgaláz
Kolera
Kullancs-encephalitis (Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás)
Rabies (Veszettség)
Tetanusz
Diftéria (Torokgyík)
Poliomyelitis (Gyermekbénulás)
Malária

Utazás előtt

Tájékozódjunk az adott ország járványügyi helyzetéről, ebben segítségünkre lehetnek különböző oltóközpontok, ahol nem csak a kötelezően előírt és ajánlott oltásokat, de utazással kapcsolatos tanácsokat is kaphatunk. Csomagoláskor érdemes gondoskodnunk az általános gyógyszerekről is, mint fájdalom és lázcsillapító, hányás és hasmenés elleni gyógyszerek, sebtapasz. Az utasbiztosításról sem szabad elfeledkeznünk, mivel baleset vagy kórházi ápolás során a biztosító állja az ellátás költségeit.

Utazás közben

Az étellel, vízzel és légutakon terjedő betegségek az utazók többségét veszélyeztetik. Ezért nyaralás alatt érdemes odafigyelnünk, hogy csapvizet ne fogyasszunk, még csak fogmosásra sem használjuk, ételek közül olyat válasszunk, melyek frissek és kellően átsütöttek. Az utcai árusok elkerülendők, inkább térjünk be egy étterembe. Sokan nem gondolnak rá, hogy az üdítőkbe és koktélokba beletett jégkocka is veszélyes lehet, hiszen valószínűleg azt is helyi csapvízből készítik. Ilyen esetben ne kérjünk jégkockát az italunkba. Igaz, hogy egy külföldi nyaralás nagyon sok veszélyt rejteget betegségek szempontjából, de kellő felkészüléssel nyugodtan eltölthetjük a megérdemelt pihenést anélkül, hogy az utazás ne egy betegség miatt valljon élménnyé.

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.