Szinte megközelíthetetlen kolostorok

A kolostorokat azért építették a legtávolabbi, legmagasabb, legkülönlegesebb helyekre, hogy csak az igazán elszánt hívők tudják megközelíteni és az ott élő szerzetesek közelebb lehessenek Istenhez. Manapság a megközelíthetőség cseppet sem változott, hiszen helikopter leszálló híján továbbra is csak emberpróbáló túra árán érhetők el ezek a helyek.

 

Meteórák, Görögország

A gigantikus sziklákon álló 24 db bizánci kolostor mindegyike 600 évnél idősebb, de manapság már csak ötöt használnak valójában a szerzetesek. Az 1920-as évekig csak létrákon lehetett feljutni a kolostorokba, de a 20. század vége felé kőlépcsőket vájtak a falakba, a szakadékok fölé pedig hidakat raktak, így ma már egy fokkal könnyebb a feljutás.

 

 

Key buddhista kolostor, India

A 4 kilométer magasságban lévő kolostor a Himalájában található, a lámák vallási központja. A történelem során több támadás is érte a kolostort.

 

 

Phuktal Gompa, India

A Key kolostorhoz hasonlóan ez is a Himalájában található, majdnem 4 kilométer magasságban, a sziklákba faragva, majd az épületeket ráépítve.

 

 

Kozheozersky kolostor, Oroszország

Ez a kolostor nem a magasságok miatt különleges, hanem a távolságok miatt. Ezt a helyet tartják bolygónk legtávolabbi pontjának, mármint lakott területtől számítva. Vasút, majd döcögős út után több, mint 30 kilométert gyalog kell megtenni, majd egy tavon is át kell kelni csónakkal, ha valaki el szeretne jutni ide.

 

Paro Taktsang kolostor, Bután

A 3000 méter magasságban lévő buddhista kolostor ma is “üzemel”. 1998-ban újították fel, turistákat viszont nem engednek be, tehát csak kívülről csodálható meg, még ha fel is jut oda valaki. A kolostor belsejében egy barlang is található, ahol állítólag maga Guru Rinpoche, a második Buddha is meditált.

 

Xuan Kong kolostor, Kína

A látszólag ingatag, cölöpökön álló “Függő Szentély” több földrengést is túlélt már, köszönhetően az építőmérnököknek. A termek és szobák a sziklák kontúrját követik.

 

Sümela kolostor, Törökország

A hivatalosan 1920 óta nem lakott 1600 éves ortodox kolostor ma már csak nehezen elérhető turistalátványosság.

 

Szent György kolostor, Izrael

A barlangbejárathoz épített kolostor az ótestamentumban is említett Wadi Qelt völgy (Árnyak völgye) felett átvezető járdahídon keresztül közelíthető meg.

 

Popa Taungkalat kolostor, Myanmar

Maga a szikla, amelyen a buddhista kolostor (zarándokház) található, több, mint 700 méter magas, tehát a kolostor iszonyú magasan van. De ha ez még nem elég, a kolostor egy kialudt vulkán fölé nyúlik be. 777 lépcső visz fel a kolostorba az oda vezető út végétől.

 

 

Képek forrása: visitmeteora travel, abduzeedo.com, yesurdu.com, aleksey adventure,chandeepa chetans travel blog, touristlink.com, tigersnestbhoutan.com, thousand wonders, daily mail, random facts, wikipedia, amazing places, youramazingplaces.com, shalom holy tours, wondermondo, listotop.com

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.