Rekord számú látogató az Oktoberfesten

A világ legnagyobb népünnepélyének számító, hétfő este véget ért sörfesztiválra a szervezők szerint kereken 6,9 millió hazai és külföldi – köztük magyar – vendég látogatott el, ami 26 év óta a legmagasabbnak számít. Az évszázados hagyományokra visszatekintő Oktoberfest történetében az eddigi látogatói rekordot még mindig az 1985-ös esztendő tartja 7,1 millióval.
A sörfesztivált München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. A király a néphez való közelségét kívánta demonstrálni azzal, hogy népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a Terézia-réten (Theresienwiese) zajlott, és ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét.
Az idei fesztivál – ugyancsak a hagyományoknak megfelelően – szeptember harmadik szombatján nyílt meg, és több mint három héten át tartott. A szeptemberi kezdetnek csakis praktikus okai vannak. Az időpontot a rendezők az idők folyamán abból kiindulva változtatták meg, hogy a szeptember végi időjárás az októberinél jóval kellemesebb. Az előzetes és felettébb kedvező meteorológiai előrejelzések tökéletesen beigazolódtak, és a felhőtlen időjárást – illetve sörözést – szinte egyetlen hűvös vagy esős nap sem zavarta meg.
Mindez a rendezők örömére rányomta bélyegét a sörfogyasztás mennyiségére is. Az előzetes becslések szerint a több mint három hét alatt összesen 7,5 millió korsó – azaz liter – sör fogyott, ami – akárcsak a látogatók száma – fél millióval több a tavalyinál. A vendégeknek azt sem szegte kedvét, hogy az elmúlt évihez képest az ár is változott, és egy korsót már több mint 9 euróért mértek.
A sör mellett bőven fogyott a harapnivaló. A vendégek étvágyának a statisztika szerint 118 ökör és több ezer csirke “látta kárát”.
Az idei – immár 178. – sörfesztiválra ugyanakkor rányomta a bélyegét, hogy arra nem sokkal az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulója után került sor. A rendezők ezért a korábbiaknál jóval szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a békés sörfogyasztást állandó bevetésben több mint 500 rendőr garantálta. Szerencsére semmilyen incidens nem történt, sőt az alkoholmérgezések száma is erősen csökkent a tavalyihoz képest.

 

MTI

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.