Nem tudott megegyezni a Ryanair az edinburghi repülőtérrel

Az ír fapados légitársaság, amely az edinburghi nemzetközi repülőtér utasforgalmának 20 százalékát bonyolítja, kedden bejelentette, hogy 40 edinburghi járatából ötöt a nyári menetrend áprilisi életbe lépte után megszüntet.
Az intézkedés Berlint, Malmőt, Murciát, Ibizát és Tallinnt érinti.
A Ryanair emellett bejelentette azt is, hogy hétről hatra csökkenti Edinburghban állomásoztatott repülőgépeinek számát, és a skót főváros repülőteréről közlekedő heti járatainak száma 21 százalékkal, 140-ről 110-re csökken.
A cég szerint mindez azt is jelenti, hogy évente mintegy 300 ezerrel, a jelenlegi 1,8 millióról nem egészen 1,5 millióra apad az edinburghi repülőtér utasforgalma; ez 16 százalékos forgalom-visszaesésnek felelne meg.
A Ryanair közölte, hogy számításai szerint mindez akár 300 állás megszűnésével is járhat.
Michael O’Leary, a légitársaság vezérigazgatója keddi közleményében sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az edinburghi repülőtér – amelyet a legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető, a BAA, a Budapest Airport korábbi tulajdonosa működtet – elvetette a Ryanair által “a versenyképes költségbázis” kialakítására tett javaslatokat.
O’Leary szerint az edinburghi repülőtér “nem hagyhatja figyelmen kívül”, hogy a repülőterek “szerte Nagy-Britanniában és Európában” csökkentik költségeiket és díjszabásaikat a nagyobb forgalom érdekében.
A Ryanair figyelmeztette az edinburghi repülőteret, hogy jelentős mértékben tovább csökkentheti tevékenységét a légikikötőben, ha nem sikerül versenyképesebb feltételekkel megújítani az októberben lejáró ötéves szerződést.

 

MTI

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.