Megállt az élet a hófúvás miatt – Narancssárga riasztás

Péntek hajnalban északnyugat felől havazás kezdődik, amely délkelet felé terjed, illetve amit nyugaton eső, a középső megyékben havas eső vált fel. Éjfélig általában lepel-5 cm friss hó hullhat, de a Dunántúli-középhegységben 6-8 cm friss hó hullhat. A Bakonyban a megerősödő északnyugati szél hófúvást okoz. Csütörtökön több baleset is történt a havas utakon.

OKF: az ország alsóbbrendű útjai nehezen járhatók

Az ország több megyéjében kialakult hófúvások miatt az alsóbbrendű utak nehezen járhatók, jelenleg mintegy 20 közút teljesen járhatatlan – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Reggel óta több mint száz esetben mentettek ki árokba csúszott járműveket

Hajdú Márton közlése szerint csütörtök reggel óta több mint száz esetben kellett a katasztrófavédelemnek árokba csúszott, hóban elakadt autóbuszokat, teherautókat, személygépkocsikat kimentenie, és több közúti baleset is történt. A főhadnagy kiemelte, hogy Tolna megyében Nagyszokoly és Iregszemcse között 30 jármű, köztük egy autóbusz, az M7-es autópályán pedig 19 gépkocsi akadt el a hóátfúvás miatt.

A közútkezelők folyamatosan takarítják az ország közútjait, de negyedóránként újabb és újabb szakaszok válnak nehezen járhatóvá vagy járhatatlanná – mondta az OKF helyettes szóvivője, hozzáfűzve: csütörtök déli 12 óra előtt az országban 10-20 közút teljesen járhatatlan volt.

Szerdán 236 műszaki mentéshez vonult ki a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelemnek szerdán összesen 236 műszaki mentéshez kellett kivonulnia, közúti balesetek miatt vagy elakadt járművek kiszabadítására.

Az OKF azt kéri, hogy a járművezetők az időjárási körülményeknek megfelelően közlekedjenek, a lakosság pedig folyamatosan figyelje a hatóságok tájékoztatóit, és baj esetén azonnal hívják a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.

A közlekedési gondok miatt összehívták Baján és Bácsalmáson a helyi védelmi bizottságot

A hóátfúvások miatt kialakult közlekedési gondok miatt összehívták Baján és Bácsalmáson a helyi védelmi bizottságot csütörtökön – közölte Kovács Andrea, a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Farkasinszki Lóránt tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a megyei védelmi bizottság elnökének egyetértésével azért döntött így, mert jelenleg Baja környékén nincs távolsági tömegközlekedés – mondta a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Kovács Andrea hozzátette: a bajai és Baja környéki, valamint bácsalmási és Bácsalmás környéki intézmények és munkahelyek vezetőinek figyelmét felhívják arra, hogy amíg a tömegközlekedés nem áll helyre, a dolgozókat és a diákokat tartsák ott a munkahelyeken és az intézményekben.

A sajtószóvivő hangsúlyozta: a külterületi tanyákon élő idős, beteg emberek szükség szerinti ellátását az önkormányzatok és a helyi védelmi bizottság szervezi meg.
Korábban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében több útszakaszt lezártak hóátfúvások és a jegesedés miatt.

Több út járhatatlan Bács-Kiskun megye déli részén

Több út járhatatlan Bács-Kiskun megye déli részén az erős szél által ráhordott hó miatt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Nyíkos Tamás főhadnagy elmondta, hogy Tataháza, Csávoly, Mélykút, Gara, Bácsbokod, Bácsborsod, valamint Kunbaja településeket nagyon nehezen lehet megközelíteni, a települések közötti utakon a folyamatos tisztítás ellenére hóakadályok alakulnak ki. A megye északi részén, Kunszentmiklós körzetében, valamint Kalocsa térségében délre sikerült járhatóvá tenni a lezárt útszakaszokat. A rendőrség a katasztrófavédelemmel és a közútkezelővel együttműködve szervezi az útlezárásokat és a mentéseket.

Egy út járhatatlan Pest megyében

A havazás megszűntének, illetve a szél mérséklődésének köszönhetően csütörtökre már csak egy út maradt járhatatlan Pest megyében; Zsámbékról a Komárom-Esztergom megyei Mányba egyelőre személyautóval sem lehet eljutni közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője

Utakat zártak le Fejér megyében

A viharos erejű szél okozta hóátfúvások miatt újabb utak, útszakaszok váltak járhatatlanná Fejér megyében – közölte a katasztrófavédelem.

Már korábban lezárták a 8123-as út Zámoly és Székesfehérvár közötti szakaszát, az Alcsútdobozt Etyekkel összekötő 8106-os utat, valamint a Bicske és Csákvár közötti 8126-os utat. Ezek mellett járhatatlanná vált a Sárosd és Sárkeresztúr közötti 6209-es út, a 6208-as út Perkáta és Adony között, a Sárbogárd és Mezőfalva közötti 6219-es összekötőút, továbbá a 1104-es út Bicske és Mány között. A térségben húsznál több út nehezen járható – mondta el Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Több út járhatatlan Tolnában

Három útszakasz járhatatlan és több nehezen járható hóátfúvások miatt Tolna megyében – közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Nagyszokoly és Iregszemcse között mintegy harminc elakadt gépkocsit siófoki és tamási tűzoltók szabadítottak ki a hó fogságából, az útszakaszt a rendőrség lezárta – tudatta Boross Brigitta.

Szintén járhatatlan a 6-os utat Faddal összekötő út, valamint a 6233-as útnak az Alsótengelic felé vezető szakasza. A szóvivő arról számolt be, hogy Paks térségében öt úton, köztük a 6-os Dunaföldvár és Paks közötti szakaszán is hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

Bács-Kiskun megyében is több utat lezárt a rendőrség

Hóátfúvások és jegesedés miatt Bács-Kiskun megyében lezárták az 55-ös számú főút Baja és Csávoly közötti szakaszát, valamint az 51-es számú főutat Dunavecse és Szalkszentmárton között csütörtök délelőtt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Nyíkos Tamás hozzátette: lezárták továbbá az 5412-es utat Borota és Csávoly között, s az 5205-ös számú utat Tass és Kunszentmiklós között. A lezárást a balesetveszélyes jegesedés és a hóátfúvás indokolja, esetenként 30-40 centiméternyi havat hordott fel az útra a szél.

A folyamatos hóátfúvások miatt Baja, Kalocsa és Kunszentmiklós körzetében komoly torlódások alakultak ki, mert több mellékút is járhatatlanná vált – fűzte hozzá a sajtószóvivő. A főhadnagy tájékoztatása szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egy törzset alakított, mely a megyei katasztrófavédelemmel és a közútkezelővel egyeztetve irányítja az útlezárásokat és a mentési munkálatokat.

A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy az említett utakon fokozott óvatossággal közlekedjenek, s ha tehetik, a megye déli területei felé ne induljanak el.

Hóátfúvás miatt balesetveszélyes az M6-os Baracs térségében

Az erős hóátfúvás miatt rendkívül balesetveszélyessé vált az M6-os autópálya Pécs felé vezető, három kilométeres szakasza a 77-es kilométertől, Baracs község térségében – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön. R. Szabó Ágnes elmondta: az érintett útszakaszt az erős széllökések hatására mintegy 4 centiméter vastag hóréteg borította be. A rendőrség kéri, hogy az arra autózók a megengedett 130 kilométeres óránkénti sebességet 60 kilométerre csökkentsék – tette hozzá.

Közben olvad a jég a Dunán, és robbantással törik a jeget a Tiszán

Olvad a jég a Dunán az enyhébb időjárás miatt, míg a Tisza középső szakaszán csütörtökön robbantással törik a jeget – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A tájékoztatás szerint a Duna középső részén a tartósabban fagypont feletti hőmérséklet következtében drasztikusan csökkent a jégképződés, nagyobb hosszúságokban 30-40 százalékosra mérséklődött a zajlás. Az erős szél többfelé egy oldalra söpörte a jégtáblákat, így például Budapestnél a folyó több mint a fele jégmentessé vált.

A Tiszán változatlan a helyzet, a folyó hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméteres vastagságban áll a jég. A vízügyi főigazgatóság kitért arra: a jelentések szerint a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében helyenként másfél méter vastagságban feltorlódott az álló jég. Ez jégtorlaszt okozhat, s a megemelkedő vízszint veszélyeztetheti a töltéseket és a védett területeket.

A veszélyhelyzet megelőzésére az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) elrendelte a jégtorlódás búvárok és robbantási szakértők bevonásával történő megbontását. Mint írták, csütörtökön a Készenléti Rendőrség tűzszerészei – a szolnoki Búvár Kft. robbantásvezetőjével és robbantómestereivel együttműködve – a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítik a feltorlódás helyszínét. Kisebb töltetekkel léket robbantanak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontják a torlódást. Néhány jégtorlasz a partról nem közelíthető meg, így a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokságának a helikopteréről leereszkedve helyezik el a tölteteket, majd távirányítással robbantják fel azokat – tette hozzá a vízügyi főigazgatóság.

Közölték azt is: a Duna és a Tisza mellékfolyóin az állójeges szakaszokon a jég vastagsága lényegesen nem változott, 15-30 centiméteres. Az enyhébb időjárás egyelőre nem befolyásolja a vízjárást, alacsony a folyók “mederteltsége” – áll a közleményben

 

Hirado.hu

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.