Magyarország ismét a legjobbak között az európai környezetszépítő versenyben

A díjkiosztó helyszíne a szlovéniai Rogaska Slatina volt, amely korábban ezüstérmes lett a versenyben. Az ünnepségen 300 küldött vett részt, 10 európai ország 18 településéről. A verseny nagy kihívást jelentett a résztvevőknek, hiszen a nemzetközi zsűri minden települést felkeresett és a környezetszépítés mellett, a környezetvédelmet, a környezettudatos oktatást, a fenntartható fejlődés szempontjainak érvényesítését, és a településfejlesztési terveket is értékelte. Az elbírálásban fontos szerepet játszott az épített és természeti örökség megóvása, a település tisztasága. Lényeges szempont volt, hogy mennyire élhető a település, mit tesz azért az önkormányzat és a lakosság, hogy a jövő nemzedékei kulturált. körülmények között, egészséges, esztétikailag vonzó környezetben éljenek.
Balatonfüred és Paloznak nagyon erős mezőnyben indult. A nemzetközi zsűri június végén kereste fel a két települést. Balatonfüred esetében kiemelkedőnek találta a zsűri a város zöld és virágos felületei kialakításának koncepcióját és professzionális megvalósítását, a parkok, fasorok kitűnő állapotát, gondozottságát, a virágágyakban alkalmazott növények sokféleségét, harmóniáját a környezettel. A zsűri példaértékűnek tartotta az épített környezeti értékek megóvását és rekonstrukciós programját a Reform kori városrészben. A város arculatát és turisztikai vonzerejét meghatározó Balaton part a sétányokkal és strandokkal kivételesen igényes, magas esztétikai, környezeti követelményeket tükröző megújulása nemzetközi összehasonlításban a legrangosabbak közé emeli Balatonfüredet –állapította meg a zsűri elnöke, Clive Addisson. A nemzetközi összehasonlításban Balatonfüred felkészülését arany fokozattal jutalmazta a zsűri.
Paloznak esetében a zsűrire mély benyomást tett a népi stílusú házak, a gondozott település és a környező kultúrtáj összhangja, ami Paloznakot oly vonzóvá teszi. Elismerést váltott ki a település lakóinak összefogása az önkormányzattal, a falu megújítása érdekében végzett munkája. A 2011. évi versenyben Paloznak ezüstérmet kapott.
Mindkét település hosszú évek óta készült az európai versenyben való részvételre. Számos hazai elismerést mondhatnak magukénak, így az országos első helyezést a Virágos Magyarországért versenyben 2010-ben.
(A képen balról jobbra: Szabó Lajos alpolgármester, Paloznak, Czeglédy Ákos polgármester, Paloznak)
Magyarország 1990-től, a közép-európai térségből elsőként vesz részt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében (Entente Florale Europe). Eddig 7 arany, 17 ezüst, 10 bronz és 10 Európa-díjat mondhat magáénak.
További információk:

Virágos Magyarországért
Pollák Erika
projekt manager
06 /30 250 40 11

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.