A kormány kiemelten foglalkozik a vendéglátással

Az államtitkár emlékeztetett: a Magyar Közlönyben hétfőn jelent meg, hogy a vendéglátás helyzetének javítása érdekében a kormány egyebek mellett ágazati stratégiát dolgoz ki, felülvizsgálja a vendéglátással kapcsolatos jogszabályi környezetet és a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) keretében, a vendéglátás forgalmának növelését célzó béren kívüli juttatásra vonatkozó javaslatot dolgoz ki.
Mint mondta, az elmúlt időszakban az ágazat kibocsátása csökkent, most inkább a stagnálás jellemzi. Abban bíznak, hogy a feltételek javításával elindulhat egy növekvő pályán.
Az államtitkár a vendéglátás jelentőségét ismertetve elmondta, hogy az ágazatban döntő többségében magyar kis- és középvállalkozások működnek, közel 300 ezer embernek ad munkát, és 800 milliárd forintos forgalommal bír.
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke bízik abban, hogy javul az ágazat eredményessége, s azt mondta szeretnék elérni, hogy a 800 milliárd forintos forgalom 1.000 milliárdra bővüljön.
Mint mondta, azt remélik, az új cafeteria-rendszerrel nagyobb bevételre tehetnek szert a vendéglátósok, a mostani ugyanis 10-12 milliárd forintos veszteséget okoz azáltal, hogy az étkezési utalványokat nem csak az éttermekben költik el.
A kormányhatározat szerint az idén október 15-ig a kormány kidolgoz a Széchenyi Pihenő Kártya keretében egy jól azonosítható, a vendéglátás forgalmának növelését célzó, 2012. január 1-jétől bevezetésre kerülő béren kívüli juttatásra, valamint ezzel összefüggésben az étkezési utalványok szabályozására vonatkozó új javaslatot.

 

MTI

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.