Legnépszerűbb vízesések a világon

Iguazu (Argentína)

A világörökséghez tartozó Iguazu vízesés Brazilia, Paraguay és Argentína határán az Iguazu Nemzeti Park területén fekszik. A világ legbővizűbb vízesése, melyet 275 vizes alkot, átlag magassága 60m, és mind növény mind állatvilága nagyon változatos. Legnagyobb vonzereje a Garganta do Diado (Ördögtorok), mely az argentin oldalon található. Érdemes hajóval vagy motorcsónakkal felfedezni ezt a részt, így a vízesés alá is betekinthetünk.

 

Yosemite (Kalifornia)

A Yosemite-vízesés a Sierra Nevada (USA) hegységben található Kalifornia államban. Észak- Amerika egyik legmagasabb és leghíresebb vízesése.

 

Viktória-vízesés (Zimbabwe és Zambia)

A Viktória-vízesés két ország határán, Zambia és Zimbabwe határán fekszik Afrikában. Helyi elnevezése Mosi-oa-Tunya, amelynek jelentése mennydörgő gőzölgés vagy robajló füst. A Zambézi folyó vize, közel 30 emelet magasságból zúdul le. A területen a víz, mindössze 108 méteres magasságból zuhan alá iszonyatos robajjal, miközben a vízpára 500 méter magasságba is fölszáll.

 

Gullfoss (Izland)

Más néven Arany-vízesés, Európa legerősebb vízesése. Első látásra olyan mintha egy hatalmas folyó eltűnne a földbe. 105 méteres dupla vízesés két szintből áll, melyek 11 és 20 méter mélyen derékszögben állnak. Napsütésben szivárvány jelenik meg a kanyon felett. Június közepétől augusztusig érdemes ellátogatni ide.

 

Angel-vízesés (Venezuela)

Venezuela keleti részén, Bolivar államnak a Canaima nemzeti parkjában található. A vízesés az Auyán-Tepui nevű magaslatról zuhan alá a Churun folyóból az Ördög-szurdokba. Magassága 979 méter. A vízesés földünk egyik legkevésbé feltárt táján, a dél-amerikai Guyanai-hegyvidék területén található. Nem érdemes száraz évszakban felkeresése, mivel a vízhiány miatt nem nyújt olyan csodás látványt mint csapadékos időszakban és megközelítése sem egyszerűbb a folyó alacsony vízállása miatt.

 

Langfoss-vízesés (Norvégia)


Az egyik legnagyobb és leglenyűgözőbb kaszkád vízesés Európában. Azon kevés vízesések egyike, amelynek még mindig természetes az állapota . A zuhatag összesen 2008 m mélybe zuhan a szilárd sziklafalakon. Egy könnyű túraútvonalon, egészen a csúcsig felgyalogolhatunk, ahol a kilátás csodálatos. Érdemes az utazást nyári hónapokra tervezni, mert az időjárás ekkor a legkedvezőbb.

 

Niagara-vízesés (Kanada)


Kanada és az Amerikai Egyesült Államok területén fekszik. Két nagyobb zuhatagból áll, amelyek a gleccserek visszahúzódásakor formálódtak ki a legutolsó jégkorszakban. Patkó formájának köszönhetően, a vízesés teljes egésze Amerikában van, így a látványt Kanadában élvezhetjük leginkább. Szélessége miatt ez Észak Amerika legerősebben zúduló vízesése.

 

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.