Hévíz a gyógyvizek városa

Hévíz az ország legismertebb, legnagyobb és legidősebb gyógyfürdője. A hévízi gyógy-tó, már önmagában, pusztán látványnak is csodálatos, egyedülálló élmény. Testet – lelket felfrissítő forró vízi pihenés, kiváló borok, móka, tánc, kacagás vár az ide látogatókra. Kellemes napsütéses séták a tó körül, a tavat körülvevő erdőben, vagy egy séta a Hévíz patak mentén, megcsodálva a tavirózsák nyújtotta ellenállhatatlanul szép képet. Lehetőség van egy kis barátkozásra a lovakkal helyi lovardában, vagy egy kellemesen frissítő, hűsítő fagylalt/sör/kávé elfogyasztására a sétáló utcák szebbnél szebb kávézóiban/fagylaltozóiban. Fáradt végtagjainkat pihentethetjük még a város főterén (Deák tér) kialakított csodás parkban, vagy a Dr. Schulhof sétányon elhelyezkedő padok valamelyikén.


Természetesen Hévíz a maga egyszerű, de nagyszerű tava nélkül nem lenne az igazi. A tó több tízezer éve keletkezett, s a világ legnagyobb vulkanikus eredetű, tőzegiszapos természetes termáltava. Épp ezért nem csak nemzeti kincsünk, de egyedi ajándékunk is a természettől. Az itteni gyógyvizet már a rómaiak is használták, ám a ma is ismert terápia gyökereit csak 1795-ben fedezték fel. A tó 4,4 hektárnyi területen fekszik, 38 m mélyen található barlangból fakad az ásványi anyagokban gazdag forrásvíz, mely 3 és félnaponta teljesen kicserélődik. A víz hőmérséklete télen 22 oC alá nem süllyed, nyáron viszont eléri a 35 – 38 oC-ot is.


A folyamatosan párolgó víz tiszta levegője, por és allergia mentes ejtőzést biztosít, ezzel is kényeztetve a napi nagyvárosi füstös szmogos környezetben robotoló sokaságot. Ezen pozitív hatásokat jómagam is tapasztalhattam, hiszen az állandósulni látszó prüszkölés, köhögés és szemviszketés, már pár itt töltött nap után megszűnt. Ehhez természetesen az itt eltöltött idő alatti különféle kezelések is hozzá járultak, no de a Hévízre látogatók többsége a tóban „ázás” előnyei mellett a különféle extra kényeztető kezeléseket is beilleszti a programjába. A pozitív hatás elérése érdekében a vízben 1-1,5 óra fürdés ajánlott, melyet alkalmankénti 20-30 perces fürdőzésre érdemes beosztani úgy, hogy köztük legalább fél órás pihenéseket kell hagyni. Számos kezelés közül választhatunk még, mint például az iszappakolás, a híres súlyfürdő, a gyógymasszázsok valamint az ivókúra. Külön program várja a fogyni, szépülni, relaxálni vágyókat és mindenkit aki a pihenését egészséges környezetben töltené el.

<p;>

Virág Kata

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.