Ázsia legvarázslatosabb nemzeti parkjai 2. rész

6. Kína- Vulung Nemzeti Park


A Vulung Nemzeti Park hírnevét a világon egyedülálló és ezzel legnagyobb pandarezervátumának köszönheti, ugyanis a szabadon élő pandák 10% itt él. Ez a 2000 négyzetkilométernyi terület Szecsuan tartományban terül el, a Pitiao folyó mentén, hatalmas sziklafalakkal és völgyekkel övezve. Különleges atmoszféráját többek között az áthatolhatatlan bambuszdzsungelek, hatalmas vörösfenyvesek, a sűrű rododenronbokrok és természetesen a bambuszmedvék adják. Ezek mellett még rengeteg, különféle igényű növény él itt, ezzel a Föld egyik leggazdagabb természetvédelmi területének minősül. Ennek oka, hogy többféle erdőzóna és azok eltérő élővilága is megtalálható a Vulung Nemzeti Parkban. A pandák nyugalmára és épségére, valamint az egyetlen táplálékkukként szolgáló bambuszerdők háborítatlanságára fegyveres erők vigyáznak. Megtekinthetjük a pandanevelő rezervátumot, a pandamúzeumot, illetve lehetőségünk adódhat magashegyi madármegfigyelésre is. Szavanban és környékén jócskán találhatunk szállodát vagy megszállhatunk akár magánházakban is.

7. Kína- Silin

Jünnan tartományban, Kunmingtől mindössze 90 kilométerre található ez a bizarr, kissé zord és barátságtalan képet festő, mintegy 350 négyzetkilométeren elterülő sziklarengeteg. A szél és az eső, olykor szobrászokat megszégyenítő ügyességgel különböző formákat faragott az egykoron tengerrel borított mészkőtömbből. A későbbiek folyamán pedig a folyók labirintusszerű barlangrendszereket vájtak a mélyébe, melyek közül kilencet sikerült eddig feltárni. A kőerdő területén nyolcvan kisebb- nagyobb tó is található, melyek az elvékonyodott barlangok tetejének beomlásával alakultak ki. Egy szálloda található a park területén, de Kunmingban különböző árfekvésű szálláshely is elérhető.

8. Japán- Aso vulkán


Az Aso vukán a föld legnagyobb, még ma is füstölgő vulkánkalderája, mely Japán egy déli szigetének közepén, Kyushuban fekszik, mintegy 110 kilométernyi területet körülölelve. Legutoljára 90.000 évvel ezelőtt tört ki óriási pusztításokat okozva, mellyel a földtörténet legnagyobb kitörésének számított. A Krishima, Eboshi, Naka, Taka és Neko csúcsai együttessen alkotják az Aso Gogakunak nevezett egyedi, jellegzetes már-már holdbéli tájra emlékeztető vidéket. A sziklákról számos vízesés hullik alá, némelyiküknek forró, gőzölgő a vize. Számos látnivaló akad erre, hisz a táj sokszínű, és felettébb elbűvölő. Megnézhetjük a Kuju-virágparkot, az óriási cseresznyefasort, és természetesen lehetőségünk van hegymászásra, túrázásra is. Közkedvelt üdülőterület lévén biztosan találunk számunkra kedvező, elérhető árú, megfelelő színvonalú szállást.

9. Thaiföld- Ang Thong Nemzeti Park


Az Ang Thong Nemzeti Park egy, a szárazföldtől mindössze harminc kilométerre fekvő, 250 négyzetkilométernyi szigeten fekszik, melyet hatalmas pálmaerdők, banánfák, egzotikus hibiszkuszbokrok és áthatolhatatlan dzsungelek borítanak. Tengerpartjára csipkeszerű mintát rajzolva sziklaszirtek és hófehér homokpartok díszelegnek. Páratlan szépségét mi sem bizonyítja jobban annál, hogy közkedvelt turistaparadicsom. Számtalan, turistairoda által szervezett kedvezményes utazás érhető el, de természetesen egyénileg is van lehetőség idelátogatni. Strandolásra kiválóan alkalmas, emellett lehet túrázni (Samui Everest kilátó), gyönyörű vízesések láthatóak (Na Muang, Hin Lat) és többek között megtekinthető a Nagy Buddha pillangókert, a kígyófarm, a tengeri akvárium tigrisállatkerttel és a titkos Buddha-kert is.

10. Indonézia- Komodo Nemzeti Park


A Komodoi Nemzeti Park az azonos nevű szigeten, illetve még pár másik, kisebb testvérén helyezkedik el, magába ölelvén ezek teljes vízivilágát is. Vezetett túrák során lehetőségünk van megcsodálni az óriási, ősidőket idéző komodoi varánuszokat, illetve a páratlan szépségű tengeri élővilágot is. Kétségtelen, hogy a nemzeti park legfőbb vonzerejét az ősgyíkok adják, melyek akár három méteres, 100 kilogrammos testfelépítésüknek köszönhetően valóban lenyűgöző látványt nyújtanak. Kiszámíthatatlanságuk miatt csak a parkőrök kíséretével van lehetőségünk megpillantani őket. Itt csak elég kezdetleges szálláshelyek vannak; kunyhók, bungalók, kisebb szobák és egy vendéglő kapott helyett a Loh Liang parkőrállomáson.

 

1. rész

Forrás: 100 legszebb nemzeti park a világon- utazások öt földrészen, Kossuth Kiadó, 2005.

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.