Haluskafesztivál lesz szombaton Vanyarcon

Nedeliczki Teréz szervező, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: a hagyományőrző rendezvénnyel a térség jellegzetességeit akarják bemutatni, ez jelenik meg a főzésben, a népviseletben és a folklórprogramokban is.
A vanyarci Haluskafesztivált idén nyolcadik alkalommal rendezik meg.
A szervező felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon egyaránt használjuk a haluska és a sztrapacska elnevezést, de Szlovákiában különbséget tesznek: a sztrapacska káposztás ételt, a haluski pedig juhtúróst jelent.
Várhatóan mindkét változat elkészül majd a vanyarci főzőversenyen, amelyre eddig 25 csapat nevezett. A résztvevők elsősorban Nógrádból és Hevesből, “a jó palócok, tót atyafiak” földjéről érkeznek, olyan településekről, ahol szlovák gyökerek is vannak, de indulnak csapatok Sopronból, Vácról, Besztercebányáról is.
Mivel a rendezvény hagyományőrző, a zsűri az eredeti haluskát értékeli majd, ami nyers reszelt krumpliból és lisztből, tojás nélkül készül, juh- vagy tehéntúróval, édes- vagy savanyúkáposztával. Különdíjat kapnak azok, akik megőrizve a hagyományt, valamit többletet is adnak az ételhez, ez lehet vadpörkölt vagy lecsó, vagy – mint Nedeliczki Teréz mondta – akár rozmaringot is tehet bele, ha úgy látja jónak.
A haluskaevő versenyen nem a mennyiség számít majd, hanem a gyorsaság. Bárki benevezhet a haluskás versek, rigmusok versenyére, a gyakorlat szerint a résztvevők sokszor már magukkal hozzák, de készülnek kis alkotások a helyszínen is. Ajándék nélkül senkit nem engednek el.
A Haluska nevűek jelentkezését is várják a fesztiválra, amely este Haluskaszaggató táncházzal zárul a Kóborzengő zenekarral.
A vanyarci rendezvény idei meghívott vendége a bakonyi szlovák régió lesz. A vendégek kézművességük mellett jellegzetes ételüket, a grízgányicát is magukkal viszik, ami nem más, mint különböző feltétekkel ízesített grízalapú gombóc.

 

MTI

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.