Chenonceau, a Hat hölgy kastélya

Az első hölgy mindjárt az építtető, Catherine Briconnet, akinek férje, Thomas Bohier fontos tisztséget töltött be több király mellett, s 1512-ben került tulajdonába a terület. Az építkezést feleségére bízta. Catherine lebontatta az itt álló régi erődítést, ebből csak a donjon maradt meg, s egy malom helyére, a folyó szigetecskéjére építtette a várat az amboise-i Pierre Neveu tervei szerint. A négy sarkán tornyokkal megerősített, kétszintes kastélyban a központi folyosóról mindkét szinten a négy sarkon nyílnak a szobák. Thomas Bohier és felesége halála után a kincstár tette rá a kezét a kastélyra, Bohier tartozása fejében. I. Ferenc gyakran járt ide vadászatokra. II. Henrik a királyi kegyencnőnek, Diane de Poitiers-nek adta. A szépséges Diane ugyan húsz évvel volt idősebb az ifjú királynál, de jószerével teljhatalmat gyakorolt felette. Ő építtette a folyó felett a hidat, s nagy pénzért csodás kertet alakíttatott ki a kastély bejárata előtt. Henrik és barátai gyakran vendégeskedtek itt. Amikor Henriket egy lovagi tornán halálos baleset érte, felesége Medici Katalin azonnal elkobozta a kastélyt a kegyencnőtől, cserébe neki adta Chaumont kastélyát. A királyné építtette azután a híd fölé a kétszintes épületet, a galériát, s mivel bosszantotta Diane kertje, a másik oldalon új kertet alakított ki. Ez volt Chenonceau fénykora, gyakran rendeztek itt fényűző ünnepségeket, a feljegyzések szerint például III. Henrik 1577-ben százezer livre-t költött egyetlen parádéra.

A negyedik nő a kastély történetében III. Henrik özvegye, Louise de Lorraine volt. Az özvegy királyné ide vonult vissza férje halála után, s egész hátralévő életében őt gyászolta. Nemcsak a függönyöket, a bútorhuzatokat cseréltette feketére, hanem még a plafont is erre a színre festette szobájában.
A kastély azután sok kézen ment át, míg a XVIII. században Dupin tábornok birtokába került. Az elegáns és művelt Madame Dupin az ötödik hölgy a kastély hányatatott történetében, a kor szinte minden jelentős művésze, írója megfordult nála. Fia mellé Rousseau-t fogadta nevelőnek, aki az ifjú épülésére írta meg híres művét, az Émile-t. Dupin asszonyt olyannyira szerette a környék népe, hogy a forradalom idején sem neki, sem a kastélynak nem esett bántódása.


A hatodik hölgy, Madame Pelouze 1864-ben vette meg az akkor már meglehetősen elhanyagolt épületet, hatalmas összegeket áldozott rendbehozatalára, amit a kor divatjának megfelelően végeztek el. A későbbi tulajdonosok nem kis erőfeszítése révén sikerült visszaállítani az eredeti állapotot az épület nagy részén.
Napjainkban, a kastély magántulajdonban van, de látogatható, berendezését a műemlékvédelem közreműködésével alakították ki.

Megközelíthetőség:

A kastély a Cher folyón helyezkedik el, 214 km-re Párizstól és 34 km-re Tours-tól.

– 2 óra autóval Párizsból az A10-es Aquitaine autópályán (Blois vagy Amboise kijárat);

– 1 óra T.G.V. vonattal Párizs Montparnasse vasútállomás-tól / Saint-Pierre-des-Corps-ig (Tours);

– 1 óra T.G.V. vonattal Párizs Roissy-CDG reptértől / Saint-Pierre-des-Corps-ig (Tours).

– 25 perc TER vonattal Tours-ból Chenonceaux

Parkolás: tágas, főként árnyékos, ingyenes parkoló áll a vendégek rendelkezésére.

NYITVATARTÁS
A kastély egész évben nyitva tart.

Január 1-től február 6-ig.                 9.30- 17.00
Február 7-től március 15-ig.           9.30- 18.00
Március 16-31-ig.                              9.30- 19.00
Április 1-től május 31-ig.                 9.00- 19.00
Június 1-30-ig.                                  9.00- 19.30
Július 1-től augusztus 31-ig.          9.00- 20.00
Szeptember 1-30-ig.                        9.00 -19.30
Október 1-23-ig.                                9.00 -18.30
Október 24-től november 4-ig.       9.00 -18.00
November 5-től december 31-ig.  9.30 -17.00

 

Honlap: www.chenonceau.com

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.