Különleges tavak a Föld körül. Némelyik olyan, mintha nem is a Földön lennénk

Pitch tó – Trinidad

A tóból természetes bitument termelnek ki, immár 200 éve.

 

McKenzie tó – Ausztrália

A tó vize annyira tiszta, hogy szinte semmilyen élőlény nem él meg benne.

 

Grand Prismatic gejzír – USA

A meleg víz 49 méter mélyről tör fel. A különleges színeket ún. thermofil baktériumok okozzák, ősszel és tavasszal más baktériumok uralkodnak a vízben.

 

Laguna Colorada – Bolívia

A különleges színt a vízben lévő algák által termelt festékanyag adja. A víz nagyon sekély. A látványt a fehér sószigetek és a flamingók teszik még különlegesebbé.

 

Hillier tó – Ausztrália

A rózsaszín tavak színét a vízben található mikroalgák okozzák, azonban a Hillier tóban ilyenek nincsenek, így a szín forrása egyelőre titok.

 

Holt-tenger – Jordánia

A tenger bár kap friss vizet a Jordán folyóból, de a növekvő vízhasználat miatt egyre kevesebbet. A tó sótartalma mintegy 10-szerese más tengerekének, ezért néhány baktériumfajtán kívül semmi sem él meg itt, a sótartalom miatt pedig az emberi test lebeg a felszínen.

 

Medúza tó – Palau

A tó korábban összeköttetésben volt az óceánnal, azonban a tó vízszintje annyira lecsökkent, hogy végül elszakadt tőle. A tóban rekedt medúzák csípésétől azonban nem kell félni, mert természetes ellenség hiányában a csalánsejtek elgyengültek.

 

Boiling tó – Dominika

A tó hőmérséklete folyamatosan 90 fok felett van.

 

Kliluk tó, Kanada

A világon ebben a tóban a legmagasabb az ásványi anyag koncentráció, többek közt fémet, ezüstöt, és titánt is tartalmaz. Egyes időszakokban az ásványi anyagok kikristályosodnak, ezek alakítanak ki medencéket a felszínen.

 

Nyos tó, Kamerun

Robbanó tónak is nevezik, magas CO2 koncentrációja miatt. Legutóbbi kitörésekor a felszálló szén-dioxid felhő egy falunyi ember és állat életét követelte.

 

 

Nátron tó, Tanzánia

A tó a világ leglúgosabb tava, elérheti a 10-es PH értéket is. A víztükör odacsalogatja a madarakat és denevéreket, de amikor a vízbe merülnek, kiszáradnak, “kővé válnak”, mumifikálódik a testük. Amikor a tó vízszintje csökken, láthatóvá válnak a “megkövült” (nátron-sóval borított) tetemek.

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.